blank

Nagyon divatos mostanság a rezisztens keményítő, mint az új fogyókúrás csodaszer. De mi is ez valójában?

Az elfogyasztott szénhidrát nagy része keményítő, ami pedig a növényekben elraktározott tápanyagot jelent. Elfogyasztás után ezen keményítők egy része felszívódik, másik része pedig ellenáll az emésztésnek – innen is kapta a nevét. Túlélve a gyomrot és a vékonybelet, a vastagbélben viszont a jótékony baktériumokat táplálja, mint egyfajta szuperélelmiszer.

Miért is jó ez nekünk? Minél több az ellenálló, annál gyorsabb a zsíranyagcserénk! Ráadásul segít elkerülni az inzuliningadozást, így nem raktároz pluszban zsírt a szervezet. A rezisztensben kevesebb kalória is van, ugyanakkor fokozza a jóllakottság érzést. A vastagbél jótékony baktériumainak pedig rengeteg pozitív hatása van; csökkentik a pH szintet, a gyulladás kockázatát, ezzel együtt a vastagbélrákét is.

Hogyan építsünk be minél többet a táplálkozásunkba? Először is leginkább a krumpliban, kukoricában, rizsben található, másodszor egy nagyon egyszerű trükkel növelhető a mennyisége: főzés után, hűtőben kell tárolni, majd újra megmelegíteni.