Mire is jó az engedélyezett egészségügyi séta, miért jó friss levegőn lenni?

Már évszázadokkal ezelőtt rájöttek az orvosok, hogy a napfénynek és a friss levegőnek gyógyító hatása van. Sőt, voltak olyan orvosok, akik ezt írták fel a betegeiknek. Ezt több megfigyelés is alátámasztotta; például, hogy a szabad levegőn dolgozó emberek körében kisebb eséllyel fordulnak elő légúti megbetegedések. Hasonló megfigyelések és kísérletek manapság is vannak, ennek hatásására vezettek be egy új fogalmat a szakmai körökbe, az úgynevezett „open-air factor”-t, aminek a lényege leegyszerűsítve, hogy a szabad levegőnek fertőtlenítő hatása van. Van valami a levegőben – amit a kutatók a mai napig nem tudnak megmagyarázni – ami elpusztítja a kórokozókat. Nyilván nem mindegyiket, de a friss levegő napfénnyel párosítva már egy olyan erős kombót alkot, aminek azok a kórokozók sem tudnak ellenállni, amik csak az egyikkel szemben lennének immunisak.

Ezen kívül, egy nagy sóhaj, egy nagy levegővétel még jobban segíthet például a stressz levezetésében is, és jótékony hatással lehet az egész szervezetünkre. Ugyan úgy ahogy a mélylélegzés is, melyre különböző gyakorlatok is vannak, amit szintén tekinthetünk terápiának, hiszen javítja a közérzetünk és a keringésünk.

Bónusz: a friss levegőterápia mellett a sókristályokból kiszabaduló mikrorészecskék belélegzése is kiváló terápia lehet, hiszen sokféle légúti panasz, érrendszeri megbetegedés, különböző bőrallergiák kezelésére is alkalmas és ugyanúgy segít a stressz levezetésében is.